*Pripravujem: Pokračovanie Za hranicou smrteľnosti (*o*) *

Recenzie

Séria: Škola noci

22. ledna 2017 v 19:11 | LM

Názov: Škola noci 1-12
Autor: P. C. Castová
Rok prečítaného vydania: 2009-2015
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 3 392 (spolu)

Pýcha a potešenie

9. ledna 2017 v 19:34 | LM
Názov: Pýcha a potešenie
Autor: Sylvia Dayová
Rok prečítaného vydania: 2014
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 304

Anotácia:
Eliza pochádza zo zámožnej rodiny a už nejakú chvíľu je vo veku, keď je vhodné, aby si našla manžela. Ona si však váži nadovšetko svoju slobodu a nezávislosť a o mužov prejavuje pramálo záujmu. Pre veľké veno má však veľa nápadníkov a séria nešťastných nehôd ju donútila vyhľadať pomoc. V domnení, že sa ju niektorí z jej nápadníkov snaží vohnať do manželstva, aby sa cítila vo väčšom bezpečí si najíma lovca zločincov Jaspera Bonda, aby tohto vtieravého nápadnika odhalil. Jasper je svalnatý, pekný a príťažlivý muž, ktorý je pre ňu viac ako nevhodný. A aj mu to dá pri prvom stretnutí patrične najavo, to mu však nezabráni, aby jej nedokazoval, že práve on je pre ňu ten pravý a to mu prináša nemalé potešenie.

Recenzia:
Musím uznať, že kniha sa ľahko číta a je pútavá, no mala som problém nechať sa strhnúť o 200 rokov vzad, možno je to tým, že kniha je písaná relatívne moderným štýlom a má moderný preklad, tým myslím dnes zaužívané vulgárnejšie pomenovania sexu a opisov tohto aktu. Navyše, pri historických románoch som zvyknutá skôr na komplikované vzťahy, tu mi prišli dosť jednoduché, ale musím povedať, že hlavná zápletka bola celkom dobre spracovaná, len keby tam tak často nebol sex, podľa môjho názoru tieto scény knihe skôr ubrali ako pridali na čitateľnosti, no keď si odmyslím všetky tie premárnené stránky opisom niečoho, čo máme všetci v spálni, tak to bolo fajn.
Nie som puritánka, ani nemám nič proti podobný scénam v knihe, veď inak by som sa nezakusla do päťdesiat odtieňov sivej, ale v tejto knihe mi to nesedelo, prišlo mi to od veci a vôbec som sa týmito časťami musela doslova prehrýzť.

No ak hľadáte odpočinkové čítanie, tak dobre, ak hľadáte skutočný, hlboký príbeh, tak skôr nie, ako áno, lebo tie scény naozaj narúšajú celkovú atmosféru príbehu, aspoň pre mňa, ale je to bestseller, tak ľuďom sa to asi páči. Ale povedzme si na rovinu, nie je to Jane Austinová a tak by sa k tomu malo aj pristupovať. Ak však hľadáte klasický historický román s počestnou hlavnou hrdinkou a zdĺhavým nadbiehaním, tak sa tu možno trocha popálite. Ide o erotický historický román, ktorý si prečítate s rumencom a ten k tomu neodmysliteľne patrí. Trocha toho vzrušenia však spríjemní vašu dlhú chvíľu a vo svojej podstate neľutujem, že som do nej investovala.

Hodnotenie:

Pýcha a predsudok

13. prosince 2016 v 20:01 | LM

Názov: Pýcha a predsudok SK/ Pýcha a předsudek CZ/ Pride and Prejudice ENG+CZ
Autor: Jane Austenová
Rok prečítaného vydania: 2012 SK/ 2015CZ/ 2014 ENG+CZ
Vydavateľstvo: Slovart SK/ Leda CZ/ Slovart Print ENG+CZ
Počet strán: 406 SK/ 400 CZ/ 224 ENG+CZ

Anotácia:
Lizy je druhou najstaršou dcérou pána Benetta, je krásna, bystrá a vychovaná, hoci s trocha podrezaným jazykom. Po prvý raz stretáva pána Darcyho na verejnom plese a ten sa o ňu na prvý pohľad nezaujíma, no spoločne s plynutím deja sa čoraz viac poddáva svojim citom. Tento vzťah nám odhaľuje rozdiely v spoločnosti v 18. storočí. Poukazuje na to, že dobré meno rodiny a postavenie by mali byť viac ako porozumenie a láska.

Recenzia:
Lizy je skutočnou hrdinkou v mojom srdci a pán Darcy je snom hádam každej mladej dámy bažiacej po romantickej láske. Toto je klasika svetového formátu overená časom a autorka Jane Austenová nesklamala. Pri knihe sa príjemne pobavíte Lizyným humorom, prežijete lásku a aj si poplačete. Kniha vás jednoznačne strhne so sebou do starého Anglicka.
Je to jedna z najlepších kníh aké sa mi kedy dostali do rúk. Vlastním všetky tri vydania SK/CZ/ENG+CZ. Mne osobne najviac vyhovuje CZ preklad, podľa mňa je autentickejší. SK preklad si u mňa vyslúžil mínusové body, lebo si tam hodne tykajú, aj napriek tomu, že v tej dobe bolo bežnejšie vykanie, ako medzi manželmi, tak aj deti rodičom a v rámci spoločnosti taktiež.

Hodnotenie:

Vlčí dar (Anne Riceová)

7. prosince 2016 v 22:08 | LM

Názov: Vlčí dar
Autor: Anne Riceová
Rok prečítaného vydania: 2014
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 388

Anotácia:
Reuben je mladý, pekný, bohatý a perspektívny novinár z dobrej rodiny, ktorý prijal možnosť napísať článok o Nideck point. Dome, ktorý sa snaží jeho majiteľka Marchent predať. Medzi Reubenom a Marchent preskočí iskra a ideálnu noc naruší prebudenie sa do desivého rána. Marchent je mŕtva a Reuben vážne zrazený. Útočníci boli zmasakrovaný na nepoznanie. Reubenovo zázračná regenerácia vyvoláva otázky, no on sám ich má viac ako dosť. Bol mu odovzdaný vlčí dar, ako s nim naloží?

Recenzia:
Z môjho pohľadu nešlo o nič prelomové. Je to kniha na jedno prečítanie, myšlienka bola dobrá, ale hoci mám rada opisy prostredia, tak úvodný opis okolia Nideck point na nejakých 20 strán skoro zabil aj posledné zvyšky mojej trpezlivosti. Neustále ma napadalo a to počas celej knihy: "Koľko sa dá toho ešte povedať o stromoch???"
Keď sme sa konečne prehrýzli tými zdĺhavými opismi k jadru veci, tak sa začal dej striedať, v jednu chvíľu to bolo zaujímavé a pútavé a vzápätí, jednoducho utlo... Akoby autorka začala písať znova po nejakej dlhšej pauze a to pôvodné nadšenie sa z jej ďalších slov vytratilo. Mala som pocit, že ona sa do písanie tejto knihy nútila rovnako, ako som sa ja nútila do jej čítania. Proste niečo vypluť na pult kníhkupectva...
Okrem iného na mňa pôsobili rušivo výrazy, ktoré sa zrejme schválne ponechali pôvodné a zbytočne komplikované mená ostatných "morphenkindov".
Tú jej krizmu som ešte rozdýchala, ale morphenkind.... Preboha prečo?? Ako ju to vôbec napadlo?
Ďalšia vec, táto kniha je ako stvorená pre furry komunitu, kto vie čo je to za komunitu a čítal túto knihu, tak iste porozumie tomuto môjmu komentáru...

V skratke, nie je to ideálne, ale Čas anjelov bol ešte horší...

Hodnotenie:

Liečenie čakier (Doreen Virtue)

4. prosince 2016 v 16:52 | LM

Názov: Liečenie čakier
Autor: Doreen Virtue Ph. D.
Rok prvého vydania: 1999
Rok prečítaného vydania: 2010
Vydavateľstvo: Eugenika
Počet strán: 120

Anotácia:
Jedná sa o jednoduchú príručku, v ktorej Doreen popisuje očistné meditácie a ich varianty. Spôsoby vnímania aury, čakier, energie ako takej a spôsoby na otvorenie tretieho oka.

Recenzia:
Knižka je v kabelkovej veľkosti, čo jej pridáva drobné plus. Obsahovo je priama, jednoduchá a výstižná, no obávam sa, že čitateľom, ktorí sa duchovným rozvojom zaoberajú už dlhší čas nemá čo ponúknuť, je teda určená predovšetkým začiatočníkom a poslúži ako stručný úvod do inak nie vždy tak jednoduchého sveta bioenergetiky.
Osobne mi v knihe prekážalo, že sa autorka až príliš spolieha na svoju vieru a vďaka afirmáciám, ktoré odporúča odriekať som nadobudla pocit, že svoju vieru tak trocha vnucuje i svojim čitateľom a snaží sa ich presvedčiť o svojej pravde a viere.
Knihe to neubralo na čitateľnosti len vďaka tomu, že som v otázke viery taká tolerantná a dokázala som to prehryznúť. Vďaka vlastným skúsenostiam s duchovným rozvojom už dané postupy poznám a viem, že je možné nahradiť tieto, možno až trocha fanatické výrazy o božej láske jednoduchšími a rovnako vyhovujúcimi výrazmi. Ak by vám teda rovnako ako mne prekážali tieto výrazy, tak odporúčam nahradiť ich: energiou a silou univerza. Je to všeobecné pomenovanie pre vyššie sily a toto pomenovanie je rovnako dobré, ako to, ktoré používa autorka vo svojej knihe.

Hodnotenie:

Recenzie

2. prosince 2016 v 21:25 | LM


(Richelle Mead)

(Maggie Stiefvater)

(Amanda Hocking)

(Cassandra Clare)

(Anthony Ryan)


(Richelle Mead)

(L. J. Smith)

(Nancy Holder & Debbie Vigué)

(P. C. Castová)

(Becca Fitzpatrick)

(Shakti Gawain)

(Jane Austenová)

(Jozef Heriban)

Fantázia 2016

(Doreen Virtue)

(Eiji Yoshikawa)

(Holly Black)

(Sylvia Dayová)

(Jane Austen)

(Eidži Jošikawa)

(Anne Riceová)

Musaši

22. listopadu 2016 v 11:15 | LM
(Eidži Jošikawa)



Autor: Eidži Jošikawa (Eiji Yoshikawa)
Názov: Musaši (Musashi)
Rok prvého vydania:1935
Rok prečítaného vydania: 2007
Vydavateľstvo: BB/art
Počet strán: 936

Nazvať toto dielo unikátnym je pre mňa veľmi slabý výraz, poskytuje nádherný a značne realistický opis danej doby, poukazuje na morálne a tradičné hodnoty a fakt, že príbeh pojednáva o ceste samuraja, ktorý je súčasťou japonskej histórie mi imponuje o to viac.
Kniha sa neuveriteľne ľahko číta a je jednoduché stotožniť sa s dejom, prostredím, v ktorom sa odohráva i pocitmi postáv. Ich veľká rozmanitosť môže byť na pohľad mätúca, ale dovolím si podotknúť, že pozorný čitateľ sa v tomto diele nestratí a užije si každú jednu chvíľu, ktorú strávi v spoločnosti tejto knihy.

Hodnotenie: 10/10

Musaši v skratke:
 
 

Reklama

Rubriky